Leo en het geïnteresseerde schaap
Hoewel ik van jongs af aan geïnteresseerd ben in de natuur ben ik pas op veel latere leeftijd begonnen met de fotografie. Dat was begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Ik werkte toen als beleidsmedewerker op de afdeling Natuur- en Landschapsbescherming van het toenmalige Ministerie van CRM. Een collega aldaar overtuigde mij ervan dat de techniek van de fotocamera wat minder ingewikkeld was dan ik dacht en haalde mij over om het ook eens te proberen en zo is het gekomen.
Van huis uit ben ik bioloog, dus ligt het voor de hand dat ik mij vooral bezig ging houden met natuurfotografie. De onderwerpen die mij het meest interesseren zijn landschapsfotografie en macrofotografie. Nu weten we allemaal dat het in Nederland nogal moeilijk is om natuurlijke landschappen te fotograferen omdat bijna elke vierkante centimeter wel een keer op de schop is gegaan. Daarnaast is ons land uitgesproken plat waardoor je je vaak in onmogelijke bochten moet wringen om allerlei storende elementen zoals hoogspanningsmasten en andere horizonverontreinigende manmade producten uit beeld te houden.
Het enige voordeel hiervan is dat je leert om heel nauwkeurig te werk te gaan en tussen de palen door te fotograferen. Ik zeg daarom “Wie in Nederland goede landschapsfoto’s kan maken, kan dat overal”.
Mantingerzand
De belangrijkste factor om tot een geslaagde foto te komen is per definitie het licht en dus ben je afhankelijk van het weer, het tijdstip van de dag en het seizoen. Natuurlijk moet je ook op de juiste plek zijn om tot goede resultaten te komen. Met een kleine aanpassing op de bekende uitspraak van Hamlet in het toneelstuk van Shakespeare zou je kunnen zeggen: “To be there or not to be there that is the question”.
Hoe vaak gebeurt het niet dat je een mooie wolkenlucht en prachtig licht meemaakt maar dat je geen geschikt landschap “bij de hand hebt” om er iets mee te doen, of andersom je hebt een mooi landschap in de zoeker maar je kunt er niets mee omdat het licht knoerthard is. Het is daarom van belang om goede locaties op te slaan in je navigatieapparaat of in je hoofd en daar naar toe te gaan op momenten dat je kunt verwachten dat de omstandigheden zo zullen zijn dat je er mooie foto’s kunt maken. Uiteraard lukt dat beter in ons eigen land dan ergens in een ver buitenland tijdens een vakantiereis, want dan ben je meestal afhankelijk van de toevallige omstandigheden van het moment.
Wapser AA
“Het mooiste fotomoment ooit” heb ik niet. Elk moment dat ik een motief in de zoeker heb onder de juiste omstandigheden en met een compositie die mij bevalt is voor mij een mooi moment. Van belang is dus vooral de sfeer van het moment en de mogelijkheid om een aansprekende compositie te maken.
Snæfellsnes IJsland Ik put inspiratie uit diverse bronnen. Dat is bijvoorbeeld de schilderkunst, o.a. de schilders van de Haagse School of de Ploeg, of het werk van de Canadese natuurschilder Robert Bateman, die op onovertroffen manier dieren in hun biotoop neerzet. Daarnaast is voor mij ook het werk van andere natuurfotografen van belang als bron van inspiratie, o.a. de fotografie van Hans Strand, een goede Zweedse landschapsfotograaf. Van hem is de treffende uitspraak “Photography is not about capturing what you see, but to interpret what you feel”, een gezegde dat precies weergeeft waar het omdraait. Maar ook het lidmaatschap van enkele verengingen op het gebied van de natuurfotografie is voor mij van belang, waaronder het Natuurfotografengilde (de oudste vereniging op dit gebied in Nederland). De contacten met gelijkgestemde fotografen en de uitwisseling van ervaringen met hen zijn zeer inspirerend.
Roodgerande-houtzwam-met-guttatie
De belangrijkste wens op mijn lijstje is dat ik nog lang gezond genoeg mag blijven om mijn grote hobby, de natuurfotografie te kunnen bedrijven. Als ik dan toch een land moet noemen is het Marokko. Daar hebben we heel lang geleden met een Renault-4 in de winter een rondreis van twee maanden gemaakt. Een fantastisch mooi land. Ik werkte toen met Agfa professional diafilm en niet al te beste lenzen. Die reis zou ik nog wel eens over willen doen, maar dat zal er wel niet meer van komen.
Blue-diamond-IJsland
Strynefjellet-Noorwegen
Fazant-Mokbaai-Texel
Tulpen-Varens
Knikkend nagelkruid IJsland
Rups-vd-Veelvraatvlinder
Weidebeekjuffer
Reacties
Zoals ik van je gewend ben, prachtige, met zorg gemaakte foto's, zowel de landschappen, rups, bloemen als de juffer. Complimenten.
gr. peter
Prachtig om zo je mooie foto's op een rij te zien Leo, complimenten!
Groet Nel
Zoals altijd zijn je foto's erg goed verzorgd.
Prima!!
Ik hoop voor je dat je nog vele jaren kunt fotograferen en kunt genieten van de natuur.
Gr. Fons